joi, 12 iulie 2012

Manastirea Buciumeni - un colt de rai coborat pe pamant

Se prevestea o superba zi de Duminica, Lasata Secului pentru Postul Craciunului. Pe cer, nici urma de norii care sa intunece lumina soarelui, pregatita sa incalzeasca oasele amortite ale pelerinilor catre Sfanta Manastire Buciumeni.

Cale de vreo cativa zeci de kilometri de Adjud, traseul ce trece prin Adjudu-Vechi, Homocea, Ploscuteni, serpuieste dincolo de limita judetului Vrancea, spre codrii seculari, care reazema drumul tacut. Am mers catre sfanta manastire, cu strangerea de inima a unui pacatos, care este constient de faptul ca nicicand nu va fi suficient de curat sufleteste, pentru a pasi pragul unui sfant locas. insotit de sotia mea si de cei doi copii, am descoperit, pret de cateva ore, bucati desprinse din Rai si cazute - spre incantarea noastra - pe pamant.

Nu am mai vizitat de multa vreme manastirea, de pe vremea cand putea fi gasit aici preotul Gherasim, un monah sfant, care ne surade acum din sanul lui Avram, rasplata viatii sale indelung rabdatoare si pazitoare a poruncilor Mantuitorului.

Am redescoperit Sfanta Manastire, parca mai mare, mai frumoasa, mai incapatoare. Am vazut peste tot rodul mainilor maicilor rugatoare ale manastirii impletind frumusetea rugaciunii cu a harniciei. Am ramas uimiti de starea impecabila de curatenie, de multimea de flori multicolore, de sera plina de ghivece cu flori, de cimitirul monahal, de altarul din padure, in care in chip nevazut ingerii vin sa slujeasca. Este minunat sa vezi atata frumusete si nu ai cum sa nu-ti simti ochii sufletului larg deschisi si sa te purifici prin aroma unica de mir si tamaie.

Am aflat aici si un mic punct turistic, din care pelerinii sa-si cumpere suveniruri dragi sufletului: icoane, iconite, carti, candele, bratari monahale si mai ales sa aprinda lumanari pentru cei vii sau cei raposati. Si pentru ca m-a impresionat foarte tare acest loc binecuvantat de Dumnezeu, iata cateva spicuiri din istoria manastirii, povestite de Monahia Macrina Huma - in pliantul de prezentare a Sfintei Manastiri Buciumeni.

Situata intr-o mirifica vatra pustniceasca, bogata in vechi marturii de viata crestina romaneasca, pierduta parca, in mijlocul codrilor seculara stapaniti, altadata de cei care-si vesteau prin bucium (de aici denumirea codrilor inconjuratori si ai manastirii) bucuria si durerea, Manastirea Buciumeni isi trage seva istoriei din negura vremii. Se pare ca pe la 1420-1430 in vremea domnitorului Alexandru cel Bun, cateva calugarite cu sprijinul locuitorilor din satele invecinate ridica o bisericuta de lemn, cu hramul Sfantului Ierarh Nicolae si cateva chilii.

Desi bisericuta a ars si a fost distrusa de cateva ori, traditia calugareasca nu s-a pierdut. Pe la 1700 vechiul locas de inchinare este refacut de catre serdarul Manolache Radovici, proprietarul unei mosii in satul Buciumeni si sfintit de episcopul Sava al Romanului, ce aseaza in fruntea obstii pe monahia Mafta. Bisericuta la 1750 datorita unei acuzatii de complot pus la cale aici impotriva domnitorilor fanarioti este demontata si transportata de catre monahul Isaia Orbul la nou infiintatul schit de la Buciumi.

Insa, dupa 130 de ani, frumoasa bisericuta din lemn de stejar, impodobita cu coloane de lemn de mesteacan, va lua din nou drumul pribegiei, fiind asezata in cimitirul manastirii Bogdana, unde dupa refacere si consolidare de catre staretul Glicherie Lovin, se gaseste si astazi.

Schitul Buciumeni in anul 1750 devine metoc al Episcopiei Romanului. Un document al vremii mentioneaza ca hramul manastirii era sarbatorit a doua zi dupa rusalii, la sarbatoare Sfintei Treimi. Un frumos baldachin aflat in partea de miazazi a actualei biserici pastreaza pana astazi locul altarului de jertfa al vechii ctitorii a lui Manolache Radovici.

Intre 1840 si 1844 se ridica biserica din caramida si clopotnita. De-a lungul timpului, bucurandu-se de numeroase danii, schitul isi sporeste obstea, cat si averile, devenind o manastire de referinta in aceasta parte de tara. In anul 1860 schitul (legea secularizarii averilor bisericesti) se desfiinteaza, maicile fiind trimise la manastirile Agapia, Varatic si Adam, ramanand doar 12 monahii (cele batrane) in chiliile lor.

Pastrarea randuielilor Sfintelor Slujbe s-a reusit cu ajutorul preotilor de mir din parohiile invecinate. Sub pastorirea marelui carturar si patriot Melchisedec Stefanescu, episcop al Dunarii de Jos isi recapata toate drepturile, iar dupa 1879 biserica este refacuta si zugravita de Stoica Ionita Gheorghe (Pacatosul). Manastirea capata din nou puteri, astfel in primul razboi mondial, primeste refugiati din Muntenia.

In ciuda dificultatilor create de „liber cugetatorii” comunisti, se reuseste restaurarea bisericii si pictarea ei in stil neobizantin de catre artistul Anatolie Cudinov. Dupa 100 de ani de la decretul lui Cuza, apare decretul din 1960, ce interzice orice forma de manifestare a randuielilor monahale,manastirea devenind tabara de copii pe timpul verii. Dupa anul 1989, prin energica sustinere a P.S. Casian, asezamantul isi recapata statutul de manastire de calugarite, ridicandu-se un nou pavilion cuprinzand chilii, capela, atelier de pictura si croitorie, redobandindu-si si o parte din bunurile manastirii.

Cele 40 de maici ale manastirii impletesc zilnic rugaciunea cu munca,ingrijandu-se de prosperitatea manastirii. O initiativa deosebit de valoroasa a P.S. Episcop Dr. Casian Craciun este crearea unei tabere de tineri liceeni in manastire. Anual sute de tineri din judetele Eparhiei de ziua hramului Sf. Treimi iau parte la slujba iar apoi intra in dialog cu preotii pe diverse teme de credinta, morala si cultura. Manastirea Buciumeni creeaza prin prezenta sa un mic paradis pentru toti cei care vin zilnic sa se inchine,sa-si ostoiasca setea vesnic nepotolita dupa Dumnezeu, chemandu-i cu credinta, dragoste si recunostinta pe intaiul lor parinte sufletesc.

Sursa: crestinortodox.ro
















Mânăstirea Sihastru (1748; biserica actuală, 1891)

În pădurile umbroase din sudul Ploscuțeniului de azi, având o frumoasă panoramă asupra râului Siret (la vest), la o distanță de mai puțin de 800 m de acesta, pe dealul dinspre răsărit, înainte de anul 1747, aici locuia un pustnic (sihastru) numit Sebastian. Se stabilise în singurătate, în preajma a două izvoare, ce pot fi întâlnite și azi, unul imediat în dreapta mânăstirii, iar un altul ceva mai sus, pe aceeași parte. Acest pustnic, probabil renumit, din moment ce, hatmanul Sandu Șendrea și soția sa, Sanda, în semn de mulțumire față de acest pustnic tămăduitor (vindecarea hatmanului de o rană incurabilă căpătată la picior în urma unor lupte duse de acesta împotriva tătarilor, pe valea Siretului), înălța schitul și mânăstirea „Sihastru” în anul 1748.

Dărămând biserica din lemn (1876) și schitul (aflate în ruină), Petrache Șendrea, boier din Nicorești (azi comună în județul Galați), înălța o nouă biserică mânăstirii la 1891, din cărămidă, stabilind-o pe temelie de beton.

Sursa: wikipedia

Manastirea Sihastru din judetul Vrancea, satul Ploscuteni este ctitoria hatmanului Sendrea, din anul 1474. Dupa unii cercetatori insa, ar fi vorba de un hatman Sendrea din secolul al XVII-lea, care a ctitorit acel asezamant la 1748.
Intreaga manastire este dispusa astazi in forma traditionala, cu chilii de jur imprejurul bisericii, lasand insa libera numai partea estica, astfel incat credinciosii pot privi biserica in momentul in care se accede pe sub turnul clopotnita de acces.
Chiliile de pe partea sudica si cea nordica sunt dispuse aproximativ pe laturile unui trapez, distingandu-se ca si corpuri de cladire izolate si separate intre ele, avand rezolvare simpla - cu o prispa de lemn din care se accede in chilii sau grupari de chilii.
Corpul staretiei si casa veche arhiereasca se gasesc pe latura vestica si se disting ca volum si rezolvare arhitecturala de celelalte corpuri de chilii, iar in anii 1990, s-au facut lucrari de finisare la aceste corpuri ale manastirii.
Indeosebi staretia denota o rezolvare atat in fatada dinspre biserica, cat si in fatada opusa acesteia, care teoretic era orientata initial in afara manastirii, astazi inconjurata de livada si culturi cu diferite plantatii.

La inceput manastirea a avut biserica de lemn, iar biserica actuala a fost zidita abia in 1892 si a fost repictata dupa cutremurul din 1940. Pictura veche s-a deteriorat insa, astfel incat intraga biserica a fost repictata in anii '80. Ultima restaurare, cu adaugiri si extinderi (turla pe naos si tinda) s-a facut intre anii 1980-85. Astazi, la exterior biserica este zugravita in alb, cu o spoiala de lapte de var, contrastand puternic cu interiorul bogat pictat, in stilul clasic al bisericilor moldovenesti.
Exista si o colectie muzeala, compusa din obiecte de cult, carte veche bisericeasca si icoane, din pacate foarte degradare de atac xilofag, dar, din fericire, inactiv in prezent.

Vara se tin slujbe de 3 ori pe zi, in fiecare dimineata preotul facand Sf. Liturghie. Vecernia este destul de scurta si maicile sunt mai mult ocupate cu munca campului sau la gospodaria de animale, la Utrenia de seara fiind insa prezente negresit. Atmosfera este calma, linistitoare si ai impresia ca traiesti intr-un mic sat de crestini de acum 2000 de ani, unde fiecare roboteste in legea lui, exceptand faptul ca este canalizare si curent electric. Din pacate si precum bine stim, aceasta randuiala nu mai este posibila in zilele noastre, asa ca maicile prin viata lor aparte ne amintesc de cum traiam si noi oamenii de odinioara, cu gandul la Dumnezeu peste tot si in toate .... Domnul sa va ajute !

Sursa: arhitectura-restaurare











Valul lui Athanaric (376 p.Chr.) sau valul Moldovei Inferioare

Desfășurat între localitățile Ploscuțeni pe Siret și Stoicani pe Prut, pe o distanță de 90 de km, valul Moldovei Inferioare separă Câmpia Română de Podișul Moldovei. Cercetările arheologice au determinat existența unei palisade de lemn, care a sfârșit printr-un incendiu și a unor capcane, în fața șanțului, concretizate prin gropi adânci și dese. Nu a fost atestată până în prezent existența între aceste gropi-capcane a unor murex. Un aspect inedit pe care îl oferă valul Ploscuțeni - Stoicani este poziția șanțului, nu spre N ca în celelalte valuri din Moldova, ci spre S. Această observație a generat multe ipoteze legate de apartenența etnică a construcției. C. Schuchardt, A. D. Xenopol și V. Pârvan, ignorând acest ultim amănunt, îl atribuiau romanilor, punându-l în legătură cu Vadul lui Isac - Lacul Sasâc, pe care l-ar fi continuat. Contradicția a fost observată de E. Fabricius și C. Uhlig. R. Vulpe, punând accentul tocmai pe orientarea sudică a șanțului, atribuia pe baza textului lui Ammianus Marcellinus (XXXI, 3, 7) ridicarea valului goților conduși de Athanaric. Reluând discuția cu noi argumente și dintr-o altă perspectivă, I. Ioniță combate această ipoteză și propune identificarea Valului lui Athanaric cu valul Moldovei de Mijloc, dintre Prut (satele Victoria și Cârniceni) și Nistru (în zona orașului Pașcani). În privința valului Moldovei Inferioare, autorul citat concluziona: linia pe care ulterior s-a construit valul Stoicani - Ploscuțeni, a fost marcată în teren fie de romani, fie de o populație care a trebuit să țină seama de interesele acestora. Cum elementele care au stat la baza ridicării valului sunt tributare tiparelor romane, observația enunțată pare justă. Rămâne însă de explicat în ce condiții au ridicat romanii această construcție...

Sursa: wikipedia

Secolul XX

În 1924, localitatea Ploscuțeni se afla în fruntea comunităților catolice în ce privește natalitatea, potrivit schematismelor (recensămintelor) din Episcopia catolică de Iași. S-a aflat pentru multă vreme în administrația parohiei din Focșani; pentru o vreme a fost și invers. Primul preot, care pare să fi fost din Ploscuțeni (familia sa se mutase de la Cluj, din Ardeal, către 1870), a murit într-un accident rutier (s-a răsturnat căruța trasă de cai aflată în fugă - la ieșirea din localitatea Nicorești, jud. Tecuci, azi jud. Galați- pierzând controlul direcției la o curbă), la doar doi ani după sfințirea sacerdotală, în timp ce urma drumul mai scurt de la Focșani prin Nicorești - Buciumeni spre Ploscuțeni, prin păduri. Mormântul său, care se află pe latura vestică a fostului vechi cimitir, a fost descoperit prin 1985, pe trotuarul de intrare spre casa parohială actuală, fiind deshumat, cu aprobarea autorităților de drept și transferat în noul cimitir (azi devenit deja "vechi", pe latura central estică a acestuia). Din Ploscuțeni până acum avem: 2 doctori, laureați în științe medicale (Ioan Hîrjeanu, la Iași, între 1960 - 1970) și istorice (la București, 22 martie 2007), 6 preoți etc. Ploscuțeni a devenit comună din 16 mai 2003, separându-se de fosta comună ortodoxă Homocea, căreia i-a fost afiliată administrativ în 1968.

Sursa: wikipedia

Monumente istorice

- șantul de la livadă, terminat în 376, prima mențione istorică: Ammianus Marcellinus, istoric romano-bizantin, din sec. IV p.Chr.;

- biserica "Sf Apostoli Petru si Pavel" a mănăstirii Sihastru (1748), comuna Ploscuțeni (jud. Vrancea), cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): VN-II-m-B-06553 (vezi detalierea)

- biserica romano-catolică (a 4-a începând din 1792, primele trei fiind mai mici și din lemn), finalizată în 1927, prima construcție bisericească din beton-armat din Moldova până în 1990.

Sursa: wikipedia

Istoria comunei Ploscuțeni


Istorie:
Comuna Ploscuțeni s-a format prin unirea a două sate: Ploscuțeni (comuna; zona catolică 95,96%) și Argea la sud (un sat ortodox de romi). Primele dovezi istorice referitoare la Ploscuțeni sunt din anii 340 - 353 p.Chr. (după Ammianus Marcellinus, istoric roman din sec. IV; autorul operei Istoria romana, se pare că ar fi vorba de anul 376) datorită prezenței vizigoților (goții din vest; popor germanic păgân) conduși de regele lor Atanaric (rom. ìntuneric). Acesta a dezlănțuit o persecuție împotriva confraților săi vizigoți, care îmbrățișaseră religia creștină; a poruncit să se construiască un șanț de apărare lung de peste 200 km., larg de 18 m și adânc de 3 m. (urmele se pot vedea și astăzi pe alocuri cu o continuitate susținută), de la Ploscuțeni de pe malul estic al râului Siret (actual NE Vrancei) până la Foltești (Galați) pe râul Prut (frontiera de est a României). În ciuda tuturor eforturilor depuse, au fost învinși de Atila, regele hunilor, care i-a determinat să se salveze prin fugă, peregrinând spre vest. În anul 410 au jefuit Roma (Italia, pe atunci Imperiul roman de Apus), iar mai apoi s-au stabilit în Spania. Din punct de vedere istoric, Ploscuțeni își datorează numele principelui sau viceregelui brodnic Ploskuzeny (brodnicii = populație slavă), în 1239, în urma bătăliei de pe râul Kalka (sudul Rusiei), unde rușiiau fost învinși de tătari(mongoli) în drumul lor spre vest. Înspăimântați, el, împreună cu brodnicii supraviețuitori au luat-o la fugă oprindu-se după mai multe zile, în preajma râului Siret, pe locul viitorului sat, și azi comună, căreia i-a dat, stabilindu-se aici, numele său: Ploskuzeny, mai apoi românizat în timp și devenit, în pronunția actuală: Ploscuțeni. Întrucât localitatea era înconjurată de o pădure foarte deasă, avangarda tătarilor nu i-a mai urmărit, evident din motive strategice, evitând zona la o bună distanță, cobborând mai apoi spre sudul regiunii unde au ars, la 1241, până în temelii primul sediul episcopal romano-catolic al cumanilor (populație turanică/turcică, înrudită cu mongolii) de la Odobești, pe râul Milcov (afluent al râului principal, Siret), la vest de viitoare capitală de județ, Focșani. După o perioadă alternată (între 1630 - 1810) de diferite boli, inundații, secete, incursiuni ale tătarilor și otomanilor, ale polonezilor etc. localitatea era pe punctul de a fi abandonată, datorită decimării semnificative a populației când, boierii locului, au chemat niște familii romano-catolice din Săbăoani (pe atunci județul Roman, astăzi Neamț) (115 km. spre nordul Moldovei față de Ploscuțeni) și alte sate din preajmă, pentru a repopula localitatea și pentru a lucra pământul... Lor li s-au permis niște scutiri inițiale pentru a se putea organiza. Acestora le-au urmat și alte familii care au dus la formarea actualei comunități catolice din Ploscuțeni.

Primele mențiuni cartografice se regăsesc pe hărțile armatei habsburgice și țariste din 1810, unde se menționează prezența unei biserici din lemn, înlocuită mai apoi - datorită înmulțirii populației locale - cu o alta mult mai mare către anii 1865 - 1870, tot din lemn pe locul actualei biserici, având în preajma ei și un cimitir. Câțiva ani mai apoi s-a construit o alta, la baza cimitirului vechi, actual, pe dreapta, lângă "fântâna de la cimitir", pentru a sluji în preajma noului cimitir, ale cărei cruci, cele mai vechi întâlnite fiind, aici, din perioada 1885 - 1898. Întrucât cimitirul vechi, anteriorul celui numit astfel, era pe o colină destul de înaltă, spre centrul satului de atunci, nemaifiind îngrijit de mai bine de o generație, s-a decis construirea unei noi biserici mult mai trainice (cea actuală) în 1927 (23,60 m lungime, 11,73 m lărgime și 16,90 înălțime pe poziția turnului, care a devenit și clopotniță după 1975; anterior clopotnița (construită din lemn și vopsită în verde) se afla în curtea parohiei pe stânga sensului de intrare chiar lângă trotuar) din ciment armat (până în 1990 fiind unica de acest gen din țară). Noua biserică, din mila lui Dumnezeu, a rezistat puternicelor cutremure din 1940, 1977, 1990 etc.). Biserica actuală, ultima de altfel în discuție a fost construită pe locul fostului cimitir... unde se pare că au existat și gropi comune datorate unor represalii sau, și mai ales, epidemii din perioada anterioară anului 1900, când comunitatea din motive firești a decis și schimbarea construcției vechii biserici și a cimitirului.

Prin Ploscuțeni a trecut și marele istoric botoșănean N. Iorga (1871 - 1940), în drumul său, vizitând diferitele sate ale României, consemnând aceste impresii de călătorie în volumul dedicat localităților "Moldovei". Localitatea Ploscuțeni o descrie ca fiind: "Un sat bine ținut, cu coșare împletite, cu case care se pot asămăna uneori cu casele-model din partea muntelui. Locuitorii au alt trai și altă față decât ale țăranilor noștri. Ploscuțenii, întemeiați cândva de românul Ploscuță, sunt în adevăr un sat de unguri (...). Ungurii păstrează până astăzi îmbrăcămintea lor, care nu se deosebește întru nimic de aceea a sătenilor de prin Bacău și Roman: bărbații poartă pălăria cu margeni mici și panglică roșie, femeile sunt îmbrobodite cu ștergarul ca un văl aruncat peste cozile făcute conci, sus (birjarul nostru, un băietan român, numește cu despreț "coarne" podoaba albă, învoaltă a frunții); fetele au panglici întrețesute cu părul lor bălan și flori de târg prinse în ele; cămașa largă, cu arnici roșii pe mâneci și la sân, fota neagră, dintr-o singură bucată, strânsă pe șolduri, mântuie îmbrăcămintea. Satul e catolic, deși parohul trebuie să vie tocmai din Focșani, așa încât toată slujba o face dascălul, sau n-o face nici el. După îndemnul învățătorului și notarului, locuitorii au cerut un preot statornic, amenințând altfel cu trecerea la ortodoxie. Legea singură și aici îi ține așa de deosebiți de români. Ea a păstrat desigur și limba. Sunt copii care n-o știu mai deloc pe a noastră; femeile spun că învață românește numai pentru nevoia de a se înțelege când ies din cuprinsul satului. Ei se socotesc toți unguri, numesc pe români Oláh".

Sursa: wikipedia

Viața cotidiană în Ploscuțeni


Viața cotidiană
Locuitorii se îndeletnicesc cu anumite culturi agricole necesare traiului: porumb, grâu, vița-de-vie, floarea-soarelui, sfecla de zahăr, pomi fructiferi etc.; creșterea animalelor de curte (iepuri, oi, capre, porci, vite, cai etc.) și a animelor domestice, utile gospodăriei (pisici, câini), precum și a păsărilor (porumbei, găini, rațe, gâște etc.).

Sursa: wikipedia
foto: peisaje-romania











Geografia comunei Ploscuțeni


Geografie:

Comuna Ploscuțeni este situată în N-E județului Vrancea, împreună cu un mic grup de sate, aparținând aceluiași județ, în timp ce, cealaltă parte a acestuia se situează la vestul râului Siret.

Spre nord, la cca. 7 km., comuna se întâlnește geografic cu localitatea de câmpie, comuna Homocea, jud. Vrancea, căreia i-a fost subordonată administrativ (1968 - 2003), ambele fiind mărginite la est și vest, de o pădure longitudinală și râul Siret, ce traversează întreaga Moldova, întretâind-o cu meandrele sale. În nord-estul localității se află și o bisericuță ortodoxă, sfințită în 1985, iar la o mică distanță de aceasta, se află și cimitirul nou-catolic.

În centrul localității, pe partea dreaptă a drumului N-S, se află primăria și consiliul comunal, "școala veche", dispensarul și ceva mai în jos, "școala nouă" (construită prin 1973 etc.; înaintea clădirii primăriei se află un monument, în plin centru comunal, închinat sărbătorii catolice a comunei (14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci), slujind și ca monument comemorativ al unor evenimente din istoria României, la care comunitatea a luat parte (răscoala din 1907 și cele două războaie mondiale), aducându-și contribuția de sânge. În stânga acestui drum, în paralel cu monumentul amintit, se află căminul cultural, construit prin anii '70, restaurat și extins după anul 2004. Pe aceeași parte a drumului se află parcul comunal, ceva mai în spate, spre sud-estul acestuia se află "terenul de fotbal", și în spatele acesteia o "fântână", cu multe legende; spre nord-estul parcului, pe culmea dealului, se înalță triumfătoarea biserica catolică închinată Sfintei Cruci, construită în 1927 din beton-armat, cu multe sacrifici și cu ajutorul altor comunități catolice ale vremii (o menționare specială, datorăm catolicilor din Huși, jud. Vaslui). Biserica aceasta a suferit unele restaurări tehnice, parțial menționate în rubrica cf. Istorie, din acest articol. În perioada comunistă, mulți localnici au trebuit să se adapteze situației și au "roit" spre alte meleaguri, cu precădere spre București și Brașov, dar și spre alte localități mai mari sau mai mici, implicându-se în bunul mers al economiei naționale, fiecare după puterile sale. Unii s-au căsătorit și s-au împământenit acolo, alții nu au mai revenit niciodată prin sat din diferite motive. După 1990, mulți au plecat prin străinătate și revin frecvent, iar alții, puțini la număr sunt probabil împiedicați de motive raționale.

Spre est, localitatea este mărginită de o pădure deluroasă liniară (cota 327 m), care separă comuna de alte localități ale județului vecin Galați (odinioară, până în 1968, județul Tecuci). Pădurea umbroasă și liniștită este alcătuită din copaci de tei, plop, salcâm, pini, molizi, stejar și fag, precum și alte esențe lemnoase (ulmi, mesteceni, cireși, iova etc.).

Spre vest, la distanțe variate (800-2000 m.), datorită cursului său neregulat, întâlnim râul Siret, plin de meandre (curbe), separând așezarea de localitatea vecină Burcioaia, aparținând orașului Adjud, din preajmă, spre care se face traversarea prin vad ori cu barca dirijată pe hodgon.

În sud-vestul localității, se află un deal, cândva livada satului, ce se sfârșește lin spre râul Siret, putem întâlni la doar 3,7 km. satul Argea, subordonat administrativ comunei Ploscuțeni; în sud-estul localității, pe șoseaua ce șerpuiește drumul asfaltat (din octombrie 2008) întâlnim o mănăstire ortodoxă feminină, creată în sec. XVIII (1748), iar puțin mai la deal, pe partea dreaptă a drumului în urcare, se află o bisericuță (Oancea), cu un cimitir, construită în perioada interbelică. Drumul urcă șerpuind încă, pentru ca la o distanță de 1,5 km de mănăstire să putem întâlni indicatorul județului vecin Galați, iar de aici, pe același drum, la mai puțin de 6km., localitatea Buciumeni.

Sursa: wikipedia


Date istorice de referință

Până în 2003, Ploscuțeni făcea parte din comuna Homocea. Prin Legea 206 din 16 mai 2003 s-a înființat comuna Ploscuțeni, în componența căreia au intrat localitățile Ploscuțeni și Argea.

Date istorice de referință:
- 376 p. Chr.: prima mențiune istorică (Ammianus Marcelinus, istoric romano-bizantin, sec. IV) - arheologică (șanțul de apărare de la livadă) - militară (Atanaric; vizigoți);

- 1241: prima atestare istorică;

- 1809: prima reluare demografică;

- 1810: prima atestare cartografică ruso-austriacă

Sursa: wikipedia